Melon de bourgogne/muscadet

Grön druva

Odlas i: Frankrike, USA.

Kända distrikt: Loire

Smak: Ger lätta, neutrala viner med inslag av citrus.

Passar till: Lätta fiskrätter och skaldjur.

Tål frost och fukt

Melon de bourgogne kallas ibland bara melon. Den går även under namnet muscadet och det är just i Muscadet de Sèvre-et Maine i Nantais i västra Loire som de mest kända vinerna produceras. Druvans förmåga att stå emot frostangrepp och mjöldagg gör den populär i denna svala, relativt fuktiga del av Frankrike, där Atlanten påverkar klimatet.

Sur lie

Melon de bourgogne har en neutral karaktär utan allt för mycket fruktsyra. Detta gör att den istället speglar sin växtplats och vinerna fatlagras i regel inte. I regionen Muscadet de Sèvre-et Maine låter man de däremot ligga kvar på jästfällningen över vintern, innan de buteljeras mellan mars och november året efter skörden. Denna teknik kallas sur lie. Tiden på jästfällningen gör vinet lite fylligare och det får även en autolytisk ton av jäst och bröd, samt en hint av kolsyra.