Nebbiolo 

Blå druva

Odlas i: Främst i norra Italien

Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet

Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.

Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel eller till lagrade hårdostar.

Tjära och rosor

Den blå nebbiolodruvan odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra Italien. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma, (nebbia) som är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar mycket sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.

Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många års lagring.

Bortsett från Barolo och Barbaresco odlas nebbiolo även i andra delar av Piemonte, som Ghemme, Gattinara och Carema. Där blandas den vanligtvis med andra druvsorter och kallas även spanna. Längre österut,i Valtellina i Lombardiet, tillverkas ett vin som kallas sfursat, av torkade druvor.

Nebbiolovinerna hittar du oftast i smaktypen stramt & nyanserat och passar till kraftiga kötträtter.