Nero d'avola

Blå druva

Odlas i: Södra Italien

Kända distrikt: Sicilien

Smak: Ofta fylliga viner med smak av plommon, russin och choklad. Hög strävhet och medelhög fruktsyra.

Passar till: Rätter av lamm- eller nötkött

Some like it hot

Nero d'avola är den mest odlade druvsorten på Sicilien, vilket inte vill säga lite med tanke på hur mycket vin som produceras på denna ö. Den förekommer mycket sparsamt på andra håll. Druvan är till och med döpt efter staden Avola på Sicilien. Nero d'avola vill ha det varmt och vinrankorna hålls låga för att dra nytta av reflekterande hetta från marken.

Traditionellt användes nero d'avola mest i blandningar samt för att ge färg till blekare vin från norra Italien och till och med Frankrike. Sedan 1990-talet har den fått mer och mer uppmärksamhet på egen hand för sin potential att tillverka fylliga, mörka viner som vinner på lagring. Det förekommer däremot fortfarande att nero d'avola blandas med lokala eller internationella druvsorter.