Pinot blanc 

Grön druva

Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa.

Kända distrikt: Alsace

Smak: Ger lätta viner med inslag av äpple.

Passar till: Fisk och skaldjur.

Druva med många namn

Pinot blanc odlas på många håll i världen. Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra – vilket gör att den passar utmärkt för mousserande viner.

I Frankrike är den vanligast i Alsace, och står för större delen av det mousserande cremant d'Alsace. Men den förekommer även i vanliga alsaceviner – ofta tillsammans med andra druvor.

I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner – även där spelar pinot blanc en viktig roll.

I Tyskland, där den heter weissburgunder, odlas den för att den ger sockerrik must och den blandas gärna med mer smakrika druvsorter.

Vinerna hamnar ofta i smaktypen friskt & fruktigt.