Pinot gris 

Grön druva

Odlas i: Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike

Kända distrikt: Alsace

Smak: Från lätta neutrala viner till kryddiga, fylligare viner. Relativt låg fruktsyra med inslag av exempelvis päron, citrus, honung och vinteräpplen.

Passar: Smakrika fisk- och skaldjursrätter samt ljust kött.

Svamp och honung

Denna aromatiska gröna druva trivs bäst i lite svalare klimat. Pinot gris gör man oftast torra vita viner av, men eftersom den har lätt för att angripas av ädelröta (botrytis) är man i Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive eller den ännu sötare sélection de grains nobles.

I smaken är vinerna relativt fylliga och kryddiga. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung.

I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder. I Italien heter druvan pinot grigio och där ger den förhållandevis neutrala viner. Österrike och Ungern har också haft framgång med denna druva. I Nya Världen är det främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland som lyckats bäst. Då gärna i frisk stil och med lite restsötma.

Vinerna brukar vi vanligtvis placera i smaktypen druvigt & blommigt.