Pinotage

Blå druva

Odlas i: Sydafrika. Några få odlingar finns i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland.

Kända distrikt: Stellenbosch.

Smak: Fruktiga med plommon, björnbär, rökta charkuterier.

Passar till: Smakrika kötträtter. I Sydafrika äter man gärna torkat kött, biltong, till vinet.

Plommon och björnbär

Pinotage är Sydafrikas egen blå druva. Den korsades fram 1925 i Stellenbosch av de franska druvsorterna pinot noir och cinsaut. Namnet pinotage beror på att man i Sydafrika länge kallade cinsaut för hermitage.

Druvan är lättodlad och motståndskraftig mot sjukdomar. Men den ger inte särskilt stora skördar och har därför ibland drivits till överproduktion.

Pinotageviner är ofta fruktiga och sträva med kryddiga inslag. Ibland, men det blir allt mer sällsynt, inslag av rökiga toner. Enklare viner är ofta friska och bäriga.

Bortsett från Sydafrika finns några små odlingar i Nya Zeeland, Zimbabwe och USA.

Pinotageviner är oftast av smaktyperna mjukt & bärigt eller fruktigt & smakrikt.