Sangiovese 

Blå druva

Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile

Kända distrikt: Toscana, Italien.

Smak: Friska strama viner, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, tobak, kaffe, svart te.

Passar till: Vilt, smakrika kötträtter och pasta, gärna med tomatbaserad sås.

Körsbär

Sangiovese är en klassisk, italiensk rödvinsdruva som odlas i stora delar av landet, men framför allt i Toscana och Emilien-Romagna. Den har många synonymer, som brunello och prugnolo. Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel.

Mer fruktkoncentrerade viner har aromer som mörka körsbär, pinjenötter och gröna örter som timjan och rosmarin.  Om vinerna lagras på nya ekftat får vinet tydlig smak av rostat kaffe och mörkchoklad.  I Toscana kommer främst sådana viner från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och i viss mån även Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.

Utanför Italien odlas den än så länge i mycket liten omfattning, men intresset för sangiovese går stadigt framåt i Kalifornien och Australien.

Viner av sangiovese tillhör oftast smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanseradet