Tannat

Blå druva

Odlas i: Frankrike, Uruguay

Kända distrikt: Madiran och dess granndistrikt i sydvästra Frankrike

Smak: Strama viner med hög syra och med toner av lakrits och mörka bär, exempelvis svarta vinbär och björnbär.

Passar till: Kraftiga kötträtter, lamm, nöt och vilt.

Stram och sträv

Tannat är en druva från den franska delen av Baskien och odlas nästan bara där, och i Uruguay i Sydamerika. I Frankrike har området Madiran gjort druvan känd. Här gör man av tradition mycket sträva, fylliga och smakrika rödviner som passar bra att lagra.

Ofta är de så strama att de blandas med andra sorter som cabernet sauvignon, cabernet franc och den mindre kända druvan fer. Madiranviner brukar också ekfatlagras av samma skäl.

Nu för tiden kan man med moderna vinmakningsmetoder framhäva fruktigheten i dessa viner och vinerna från Uruguay är betydligt fruktigare än sina franska motsvarigheter.

Tannatviner tillhör smaktyperna stramt & nyanserat eller fruktigt & smakrikt.