Verdicchio

Grön druva

Odlas i: Italien

Kända distrikt: Marche, appellationerna Verdicchio di Matelica DOC, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG.

Smak: Citronskal, mandel, hög syra.

Passar till: Milda fisk- och skaldjursrätter, lätta vegetariska rätter, sällskapsvin.

Grön druva med lång historia

Druvan verdicchio, vars namn kommer från italienskans verde, "grön" och beskriver vinernas gröngula nyans, har en lång historia. Den förekommer i dokument från regionen Marche i mellersta Italien redan på 1300-talet. Den kan ursprungligen ha kommit från Venetien i norra Italien, men då under synonymen Trebbiano di Soave, där den än idag bidrar med lite blommighet och syra till Soave-vinerna som annars mest utgörs av den mer lätt aromatiska garganega. 

En känd appellation är Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (Denominazione di Origine Controllata). Med det menas både en kvalitetsklass och ett vinområde, där krav ställs på druvsort och framställning. För att uppfylla kraven för denna appellation måste vinerna göras med minst 85% verdicchio, och trebbiano och malvasia är de enda tillåtna utfyllnadsdruvorna. 

Viner på verdicchio är oftast ljust blekgröna i färgen, friska, fruktiga och lätt aromatiska med inslag av citronskal, grönt äpple, örter och mandel.