Zinfandel

Blå druva

Odlas i: USA

Kända distrikt: Kalifornien

Smak: Vanligtvis fruktiga och generösa viner med toner av björnbär och mörka körsbär.

Passar till: Grillat kött och fågel.

Från rosé till rött

Zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till smakrika rödviner med hög alkoholhalt. De sistnämnda kommer bland annat från Dry Creek Valley i Sonoma County och från Santa Cruz, söder om San Francisco.

Rödvinerna är ofta mycket fruktiga i både doft och smak, och påminner om björnbär, slånbär och mörka körsbär. Zinfandelviner är ofta fatlagrade och får då toner av vanilj, kaffe och choklad.

Zinfandel kom troligtvis till USA i början av 1800-talet. I Kalifornien är det relativt vanligt med gamla vinstockar av zinfandel och vinodlarna har alltid betraktat druvan som sin.

DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski. Viner av zinfandel är liksom primitivoviner oftast fruktiga och smakrika.