Champagnekorkar

Öppna en champagneflaska

Innan du öppnar ett mousserande vin är det bra om du kylt vinet. En kyld flaska minskar risken för att korken flyger ut och hälften av innehållet skummar över.

Öppna en flaska champagne

Så här gör du:

1. Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några glas till hands, för säkerhets skull.

2. Lossa folien och avlägsna den.

3. Skruva av stålgrimman runt flaskans topp genom att snurra upp ståltråden. Tänk på att hela tiden ha en hand på korken om trycket i flaskan skulle vara högt.

4. Ta sedan ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med ANDRA handen om flaskans botten. Håll ett finger på korken.

5. Luta flaskan och vrid sedan på flaskan – inte korken. Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den.