Lär dig om vintemperatur 

Både röda, rosé och vita har behov av lite kyla. Här får du snabba tips på hur du ska göra för att få ut så mycket smakupplevelse som möjligt.

Olika vin, olika temperaturer

Serveringstemperaturen beror på vilket vin du ska bjuda på. Olika aromer förflyktigas vid olika temperaturer, därmed har varje vin sin optimala temperatur. Den ska helst inte överstiga 18°C, då alkoholen avdunstar snabbare än doftaromerna och förvränger doftbilden. Tänk på att det är bättre att servera vinet något för svalt – temperaturen stiger snabbt i glaset.

Här går vi igenom olika temperaturer för vin utifrån vinets smaktyper. 

Rött vin

Mjukt & bärigt serveras vid 14-16°C

Kryddigt & mustigt serveras vid 16-18°C

Fruktigt & smakrikt serveras vid 16-18°C

Stramt & nyanserat serveras vid 16-18°C

Sött serveras vid 16-18°C

Vitt vin

Friskt & fruktigt serveras vid 8-10°C

Lätt & avrundat serveras vid 6-8°C

Fylligt & smakrikt serveras vid 8-12°C

Druvigt & blommigt serveras vid 8-10°C

Sött serveras vid 8-10°C.

Rosévin

Friskt & bärigt serveras vid 8-10°C

Fruktigt & smakrikt serveras vid 8-10°C

Mousserande vin

Champagne, cava, prosecco och andra liknande drycker serveras vid 8-10°C

Dessertvin

Söta vita serveras vid 8-10°C

Söta röda viner serveras vid 16-18°C 

Söta mousserande serveras vid 8°C  

Rumstempererat vin?

Det uttrycket härmstammar från före centralvärmens tid, då rummen hade en temperatur kring 16-18 grader. Så att servera ett vin med dagens mått – runt 20-22 grader – är alltså inte så lyckat.