Socker i vin

Socker finns naturligt i så gott som allt vin, men hur mycket skiftar. På systembolaget.se, i appen Sök & hitta och på etiketterna på butikshyllan finns sockerhalten angiven för alla viner i det ordinarie sortimentet.

Systembolaget mäter sockret i allt vin i det ordinarie sortimentet, däremot inte i det så kallade beställningssortimentet eller i Små partier. Här kan du läsa mer om hur Systembolagets sortiment är uppbyggt. Mätningen görs i vårt eget kvalitetscertifierade laboratorium.

Det minsta värdet som anges är <3 gram socker per liter. Högre värden anges med exakt siffra.

För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns här en jämförelse.

Dryck Sockerhalt i gram per liter (g/l)
Läsk 80-125 g/l
Saft 80-90 g/l
Apelsinjuice 90 g/l
Mellanmjölk 50 g/l
Vatten 0 g/l
Kaffe 0 g/l
Rött vin 2-11 g/l
Vitt vin 2-13 g/l
Rosévin 1-6 g/l
Mousserande vin 6-14 g/l
Dessertvin 80-150 g/l

Fotnot. Siffrorna är ungefärliga och ska endast ses som en fingervisning.
De baseras på fem läskedrycker, tre apelsinjuicer, två saft och en mjölk.
Läs mer om vinerna under respektive rubrik nedan.

 

Varför finns det socker i vin?

Socker finns i vindruvor. I vintillverkningen jäser druvorna och omvandlas till alkohol. Allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns 1-2 gram per liter.

Tillsätts socker i vin?

Det beror lite på vad man menar med att tillsätta socker. Det är generellt sett inte tillåtet att tillsätta socker sent i tillverkningen för att göra vinet sötare (om vinet säljs inom EU) .

Däremot får man tillsätta koncentrerad druvmust. Här finns olika regler beroende på vinets ursprung. Långt ifrån alla vinproducenter gör detta, även där det är tillåtet.

En annan form av tillsättning av socker eller druvmust kan ske tidigare i tillverkningen, när vindruvorna krossas. Då görs det inte för söthetens skull, utan för att sockret ska omvandlas till alkohol. Det blir inte kvar mycket av sockret i det färdiga vinet. Det man vill uppnå är en viss alkoholhalt, vilket har betydelse för smak och doft.

Kemiskt framställda sötningsmedel får inte användas i vin.

Finns det vin utan socker?

Nej, nästan allt vin har socker kvar från vindruvorna.

Är det socker i alkohol?

Nej, alkohol innehåller inte socker.

Hur mycket socker är det i rött vin?

De flesta röda viner på Systembolaget har 2-4 gram socker per liter.

Några tips

  • Viner ur smaktyperna fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt som beskrivs som mycket fruktiga eller syltiga innehåller ofta lite mer socker.
  • Druvor som zinfandel/primitivo och stilar som appassimento är ofta sötare.

Hur mycket socker är det i vitt vin?

De flesta vita viner på Systembolaget har 2-13 gram socker per liter.

Några tips

  • Svalodlad chardonnay och sauvignon blanc innehåller sällan mer än 3 gram socker per liter.
  • Viner av gewurztraminer innehåller ofta lite mer socker.

Hur mycket socker är det i rosévin?

De flesta rosévinerna på Systembolaget innehåller 1-6 gram socker per liter, men många ligger på högst 4 gram per liter.

Några tips

  • Bland friska & bäriga roséviner finns många med låg sockerhalt. Det gäller även fruktiga & smakrika, men där finns även fler med högre sockerhalt.
  • Zinfandelrosé, white zinfandel, har ofta mer socker än annan rosé.

Hur mycket socker är det i mousserande vin och champagne?

Torra mousserande viner har generellt sett 6-15 gram socker per liter. Extra brut har mindre socker än så.

Hur mycket socker är det i dessertvin?

Söta mousserande viner har ofta runt 80-90 gram socker per liter. Söta vita och röda viner har ofta 100-150 gram socker per liter. 

Hur mycket socker är det i alkoholfritt vin?

De flesta alkoholfria röda, vita, rosé och mousserande viner har en sockerhalt på 30-50 gram per liter. 

Visar sötmaklockan på hyllkantsetiketten hur mycket socker som är i vinet?

Den visar inte sockerhalten, utan hur sött vinet upplevs när du dricker det. Vill du veta sockerhalten står det också på hyllkantsetiketten. Systembolagets smakklocka för sötma finns på vita viner, roséviner och mousserande viner.