Så räknar vi ut rekommendationen

Alkohol är aldrig nyttigt och även små mängder innebär en höjd risk för att drabbas av sjukdomar.

Rekommendationen utgår från när risken höjs markant, så kallad riskkonsumtion. Gränsen för riskkonsumtion skiljer sig åt från män och kvinnor, men här räknar vi med ett genomnsitt. 

Vi räknar "enheter" dryck. En enhet är 12 gram ren alkohol, vilket översatt till drycker blir 33 cl öl eller cider med alkoholhalt 4,5 procent alternativt 1,25 dl vin eller mousserande vin med alkoholhalt 12 procent. Det motsvarar för övrigt 4 cl sprit med alkoholhalt 40 procent.

Till förrätt räknar vi med en enhet, till huvudrätt två enheter och till efterrätt en enhet. 

Översättningen av enheter är en förenkling. Exakt hur mycket öl, cider eller vin som innehåller 12 gram alkohol beror på alkoholhalten i drycken. Det är till exempel skillnad på en öl med 4,5 procent alkohol och en öl med 9 procent alkohol.