Temperatur för olika drycker

Vad man föredrar för temperatur på drycken kan vara lite olika, men det finns rekommendationer. 

Rött vin

Rekommendationerna utgår från våra smaktyper för rött vin. De står på etiketten på hyllans kant.

Mjukt & bärigt: 14-16°C
Kryddigt & mustigt: 16-18°C
Fruktigt & smakrikt:16-18°C
Stramt & nyanserat: 16-18°C

Vitt vin

Rekommendationerna utgår från våra smaktyper för vitt vin. De står på etiketten på hyllans kant.

Friskt & fruktigt: 8-10°C
Lätt & avrundat: 6-8°C
Fylligt & smakrikt: 8-12°C
Druvigt & blommigt: 8-10°C

Mousserande vin

8-10 °C

Rosévin

8-10°C

Öl 

Ljus öl: 8-10°C.

Mörk öl:10-12°C.

Mörk ale i belgisk stil: 12-14°C.

Veteöl: 6-8°C.

Syrlig öl: 6-8°C (till exempel lambic, gueuze och berliner weisse)

Söt porter, stout och imperial: 14-16°C.

Cider

8-10°C 

Dessertvin

Söta vita: 8-10°C
Till exempel sauternes och tokaj.
Söta röda: 16-18°C
Till exempel recioto. 
Söta mousserande: Cirka 8°C
Till exempel moscato d'asti.