Tillsatser i vin 

Europeiska unionens regelverk för vinframställning reglerar vilka tillsatser som är tillåtna. Här nedan har vi gjort en kort sammanställning om vanliga tillsaster och i vilket syfte de används.

De vanligaste tillsatserna

  • Sulfit finns naturligt i vin men har sedan antiken tillsats för att vinet inte ska oxidera. Det hindrar även tillväxt av bakterier.
  • Socker får används i vissa svalare regioner där det är svårt att uppnå önskad alkoholhalt i vinet. Socker har använts sedan 1800-talet.
  • Syra får tillsättas i vissa mycket varma regioner där det är svårt att bevara syran i vinet.
  • Druvmustkoncentrat för att förstärka smaken.
  • Tanniner får användas för att stabilisera färgen.
  • Sorbinsyra kan användas för att förhindra efterjäsning.

Andra tillverkningsprocesser

Precis som vid jäsning av öl används vid jäsning av vin oftast odlad jäst i större eller mindre utsträckning. Vid klarning av vin i högre prisklass och för att vinet ska få mjukare tanniner (upplevas mindre strävt) används ibland äggvita. Det har man gjort i hundratals år och ämnet avlägsnas efter tillsättningen. Om det finns rester kvar måste detta numera anges på förpackningen.

Istället för den mer kostsamma lagringen på ekfat kan ekstavar och ekchips användas för att ge mer ekkaraktär åt viner i lägre prisklasser.

Genom vårt inköpsavtal garanterar våra leverantörer att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser.

Regler för ekologiskt vin

EU:s regler för ekologiskt vin begränsar i första hand användandet av bekämpningsmedel och konstgödsel vid odlandet av druvor. Det finns även vissa regler som i viss utsträckning begränsar de tillsatser som nämnts ovan. Så är till exempel. gränserna för tillsatser av svavel något strängare för ekologiskt vin än för konventionellt vin.

Innehållsförteckning eller inte?

Enligt svensk och internationell lagstiftning behöver inte producenterna ange någon innehållsförteckning för alkoholhaltiga drycker (över 2,25 %). En översyn av regelverket för att få en tydligare innehållsförteckning av alkoholhaltiga drycker är dock på gång inom EU.

Vin Naturel

Det finns viner som framställts med så lite mänsklig påverkan som möjligt. De tillsatser som nämns ovan används minimalt eller inte alls. De går under benämningen Vin Nature (naturliga viner) och produceras med så lite yttre påverkan som möjligt.

Vanliga frågor

Får man blanda vin från olika länder?

Ja, det är i vissa fall tillåtet att blanda viner från olika länder (om de ligger inom EU) och olika områden. Till exempel lantvin från Frankrike (Vin de Pays) kan komma från olika delar av det landet. När ett ursprung står på etiketten måste dock alla druvor som vinet är gjort på komma från det landet eller området. Det förekommer också så kallade härtappade viner. Där vinet kommer från ett land, men buteljeras i ett annat. Detta är tillåtet enligt EU:s regelverk.

Tillsätter Systembolaget socker i vinet?

Nej, Systembolaget tillsätter aldrig något till några drycker. Det är i vissa vinodlingszoner tillåtet för tillverkaren att tillsätta socker för att på så sätt (och bara i begränsad omfattning) erhålla en något högre alkoholhalt i den färdiga produkten. I merparten av världen är det dessutom tillåtet att reglera alkoholhalten något i den färdiga produkten genom att tillsätta koncentrerad druvmust under produktionsprocessen.

Varför varnar ni inte om tillsatser?

Hur vin ska märkas styrs av EU:s regelverk och enligt regelverken ska tillverkarna bland annat märka ut allergenerna svavel, ägg- och mjölkprotein. Det innebär att man på alla viner framställda av druvor som skördats 2012 eller senare, och som märkts efter den 30 juni 2012, kan utläsa om mjölk- och äggprotein använts som processhjälpmedel vid produktionen. Sedan tidigare anges på alla etiketter att vinet innehåller sulfiter om mängden överskrider 10mg/liter. Genom vårt inköpsavtal garanterar våra leverantörer att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser.

Hur ser jag vilka viner som innehåller tillsatser?

Hur vin ska märkas styrs av EU:s regelverk och enligt de regelverken ska tillverkarna bl.a. märka ut allergena ämnen som svavel, ägg- och mjölkprotein. De två sistnämnda måste bara märkas ut om vinet har skördats 2012 eller senare, och märkts efter den 30 juni. Dagens EU-regler ger oss tyvärr inte möjligheten att ställa krav på våra leverantörer om innehållsförteckningar.

Vi ser dock mycket positivt på att Livsmedelsverket har uttalat en önskan om tydligare märkning och mer lättöverskådlig information om vad vinerna innehåller. En översyn av regelverket för att få en tydligare innehållsförteckning av alkoholhaltiga drycker är också på gång inom EU.

Varför är det tillsatser i vin?

Ett begränsat antal tillsatser får användas vid vintillverkning och av dessa finns flera även naturligt i vindruvorna, som till exempel tannin, socker och vinsyra. Som tillsatser används de för att uppnå bland annat ökad alkoholhalt, bättre smakbalans eller uppnå bättre hållbarhet. Svavel uppkommer naturligt vid jäsning, men tillsätts också för att undvika oxidation.

Det är väl inte tillsatser i svenskt vin?

Svensk lagstiftning följer de regler som EU satt upp. Det gör att svenska vinproducenter får använda de tillsatser som är lagliga, bland annat socker, tanniner, svavel och vinsyra. EU:s regler förbjuder också märkning av tillsatser, om de inte är allergena ämnen.

Hur vet man att det är svavel i vin?

Svavel finns naturligt i vin då det uppkommer vid jäsningsprocessen. Svavel används också för att tränga bort syre (som oxiderar vinet) under produktionsprocessen och i förpackningen (flaskan/boxen). Svavlet hindrar också bakterietillväxt. ”Innehåller sulfiter” måste märkas ut om halten svaveldioxid överstiger 10 mg/l.

Varför används ägg och mjölkprotein?

Äggvita är en gammal metod för att klarna röda viner. Proteinet i äggvitan dra till sig partiklar och det sjunker till botten av vinfatet. Partiklarna avlägsnas sedan. Finns det spår kvar av äggvita ska det sättas ut på etiketten. Kasein är ett mjölkprotein som rekommenderas för vita viner. Finns det spår av detta i vinet så ska även detta märkas ut på etiketten.

Är det gift i viner?

Inom modernt jordbruk är det tillåtet att använda bekämpningsmedel (pesticider) för att hålla sjukdomar, svampar och skadedjur borta. Bekämpningsmedel används inom alla typer av jordbruk och vinodling är tyvärr inget undantag.

Eftersom bekämpningsmedel är giftiga finns det tydliga gränsvärden för hur hög resthalten av dessa får vara i livsmedel.

Livsmedelsverket, Systembolaget och alkoholmonopolet i Finland har testat nivån av pesticider i vin och inte vid något tillfälle har det uppmätta värdet varit i närheten av det av EU uppsatta gränsvärdet. Om så hade varit fallet skulle vi omgående säljstoppat detta vin.

Vill du köpa ett vin som i största möjliga mån är fritt från pesticider finns ekologiska produkter i vårt sortiment. Vid produktion av ekologiskt vin är användandet av bekämpningsmedel mycket strängare reglerat.

Alkoholen skadar mer än eventuella tillsatser

Det är viktigt att påpeka att det är alkoholen som är mest skadligt för kroppen, inte eventuella rester av bekämpningsmedel långt under gränsvärdena.