Blå vindruvor i trälådor

Veganviner

Veganviner innebär att klarningen av vinet har skett utan animaliska produkter.

Vad är veganvin?

Under jäsningen av vinet bildas proteiner, vilka gör vinet grumligt och det får slöjor. Genom att använda exempelvis mjölkproteinämnen, äggprotein, isinglass (från fiskens simblåsa) eller kitin kan man ta bort det grumliga. Det som händer är att jäsningsproteinet klumpas ihop och sjunker till botten av vinkärlet, där det lätt kan avlägsnas.

Som vegan vill man undvika alla produkter från djurriket, då behöver vinet vara klarnat med ämnen som inte är sprunget från djurriket. Det vanligaste sättet är dock att filtrera vinet genom finmaskigt filter.

Märkning av veganviner

Det finns ingen övergripande organisation, eller internationell certifiering av veganviner. Däremot finns det olika organisationer som certifierar veganviner. Organisationerna har olika regler (vissa är mer långtgående än andra) och definitioner på vad ett veganvin är – det vill säga vad som krävs av vinproducenten för att kunna använda organisationens märkning.

Veganviner på Systembolaget

Vi har påbörjat ett arbete kring hur vi kan märka upp veganviner i vårt sortiment och därmed göra det sökbart på systembolaget.se. Vi kan inte säga i dagsläget när detta arbete är klart.