Baden

Inledning

Baden sträcker sig 40 mil mellan Franken i norr och Bodensjön vid schweiziska gränsen. Det är Tysklands sydligaste och varmaste vindistrikt, vilket märks på att alkoholhalten ofta är aningen högre än i vinerna från Tysklands övriga områden.

Passande klimat för Pinot-gruppen

Här trivs främst pinot-familjen med sina tre medlemmar (pinot noir, pinot gris och pinot blanc), tillsammans med müller-thurgau. Då klimatet är tillräckligt varmt för blå druvor att uppnå full mognad så ökar hela tiden deras odlingsareal. Detta är en följd av den ökade efterfrågan på röda viner i Tyskland, där blå druvor är runt 36 procent av den totala vinodlingsarealen.

Viner

Baden delas in i nio bereich alla med sin egen vinprofil och karaktär. Bereich är ett mindre område eller deldistrikt inom något av de 13 anbaugebiet (distrikt) som Tysklands vinland är indelat i.

Tauberfranken

Deldistrikt som följer Tauber, en biflod till Main. Müller-thurgau och spätburgunder dominerar vingårdarna, men för övrigt märks närheten till Franken i både druvor och vinstilar. En del viner till och med buteljeras i bocksbeutel, den typiskt frankiska rundmagade platta flaskan.

Badische Bergstrasse och Kraichgau

Dessa bereich i norra Baden kan räknas som en fortsättning av det lilla distriktet Hessische Bergstrasse. Müller-thurgau är den mest odlade druvsorten och riesling som odlas på granithaltig jord ger delikata viner.

Ortenau

Anses vara ett av Badens främsta bereich och här produceras riesling av högsta kvalitet - framför allt på granitjord. Även spätburgunder och müller-thurgau odlas i stor utsträckning. En annan specialitet är roséviner på pinot noir, som här kallas Baden Weissherbst.

Kaiserstuhl

I Kaiserstuhl produceras några av landets bästa viner av spätburgunder (pinot noir) och grauburgunder (pinot gris). Även en del weissburgunder (pinot blanc) och riesling odlas och de vita vinerna är i allmänhet torra och fylliga, medan de röda uppvisar en hel del kraft.

Odlingarna ligger kring en gammal vulkan och här stortrivs vinet i en jordmånen bestående av lössjord (se under Klimat) och vulkanisk sten.

Breisgau

Müller-thurgau, ruländer (eller grauburgunder, två tyska namn på pinot gris) och spätburgunder dominerar vinodlingen i Breisgau, som anses producera aningen enklare viner än dem från Ortenau och Kaiserstuhl. Lössjord är också vanligt förekommande.

Tuniberg

Tuniberg kan tävla med Kaiserstuhl i kvalitet även om vinerna generellt går i en lättare stil. Lössjord finns även här i matjordsskiktet, men ovanpå kalksten.

Markgräflerland

Detta är druvan gutedels hemland, som i övrigt går under namnet chasselas i det angränsande Schweiz. Här ger den lätta, friska viner i något neutral stil.

Bodensee

Ligger avskilt från resten av Baden som småenklaver längs Bodensjöns norra strand. Spätburgunder och müller-thurgau dominerar, och ger viner med hög syra och elegans.

Druvor

Familjen pinot breder ut sig rejält i Baden, i första hand spätburgunder (pinot noir) som här svarar för över hälften av den totala produktionen i Tyskland av denna druva, men även grauburgunder (pinot gris) och weissburgunder (pinot blanc).

Müller-thurgau har tagit täten på det gröna fältet, och följs närmast av grauburgunder och riesling när det gäller ockuperad odlingsareal.

Klimat

Miljön ger stora skördar

Klimatet och jordmånen varierar stort i det långsträckta distriktet. Baden är dock Tysklands varmaste vindistrikt, strax före granndistrikten Hessische Bergstrasse och Pfalz. Bergen Odenwald och Schwarzwald ger också skydd åt vingårdarna på sina sluttningar.

Jordmånen är i princip bördig, vilket bäddar för stora skördar. Men man har begränsat avkastningen till 90 hektoliter per hektar. De stora kooperativen, som dominerar Badens vinodling, pressar dessutom ner uttagen genom ekologiskt vinbruk.

De bästa vingårdarna har en jordmån med inslag av löss (vindavlagrad lös jord av lera och silt, som domineras av kalkrika avlagringar), vulkanisk jord och granit.

Historia

Med sina knappt 16 000 hektar är Baden ett av Tysklands större distrikt och kännetecknande för vinnäringen är förekomsten av mycket stora kooperativ, även om antalet privata egendomar växer.

Kooperativ har oftast haft en negativ klang, men i Baden gäller paradoxalt nog att ju större desto bättre, och större än Zentralkellerei Badischer Winzergenossenschaft (ZBW) finns knappast någon annanstans.

Nytänkande kooperativ

Den kooperativa rörelsen i Baden har varit framsynt på många sätt, bland annat har den gått i spetsen för den rekonstruktion av vingårdarna som kallas Flurbereinigung och innebär att man, med medlemmarnas instämmande, brutit upp de urgamla terrasserna och planat ut de branta sluttningarna för att i stället plantera raderna rakt upp och ner och anlägga nya tillfartsvägar.

Summa summarum minskar arbetskostnaderna samtidigt som produktionen ökar. Processen, som pågått länge, tog ny fart på 1950- och 1970-talen och här har Badens kooperativ varit föregångare – med resultatet att lejonparten av distriktets vingårdar nu har omskapats.

Rekonstruktionen har dessutom varit kvalitetshöjande för vinerna och vi kan således vänta oss allt bättre pinot noir och pinot gris härifrån – för att nämna två toppar i det rika vinutbudet från Baden.