Nahe

Viner

Ett enda bereich – Nahetal – täcker numera hela distriktet, men det kan delas in i tre partier utmed floden.

Övre Nahe

Här är riesling den dominerande druvsorten och på skifferjordarna produceras friska och eleganta viner med en tydlig mineralkaraktär som kan påminna om Mosel.

Mellersta Nahe

Detta är distriktets hjärta och från mellersta dalen, strax norr om Bad Kreuznach, kommer kryddiga, mineraliga rieslingviner som hör till Nahes mest långlivade och kan mäta sig med Tysklands bästa.

Nedre Nahe

Här slutar riesling att vara den dominerande druvsorten och andra tar vid. Vinerna präglas här mer av fruktighet än av mineral.

Druvor

Riesling, müller-thurgau och silvaner följt av pinot blanc och pinot gris är det som gäller av gröna druvor. Blå druvor är på uppgång, med dornfelder, assisterad av spätburgunder (pinot noir) och portugieser, i främsta ledet.

Klimat

Skonsamt klimat

Vingårdarna ligger för det mesta väl skyddade i söderlägen på floddalarnas sluttningar utmed Nahes och dess bifloders stränder. Klimatet är tempererat milt och soligt, med liten frostrisk och relativt låg men tillräcklig nederbörd. Här finns på sina ställen extremt bra förhållande för den sent mognande rieslingdruvan.

Nahes jordmån uppvisar ett intressant spektrum av vulkaniska jordarter. En av de mest berömda vingårdarna, Kupfergrube, har vulkanisk porfyr att tacka för sin kvalitet. I övre delen av floden finns förutom sandsten även basalt och kvartsit och i den nedre delen skiffer och kvartsit.

Historia

Riesling, Nahes främsta druva, började inte odlas i distriktet förrän på 1800-talet. Ända fram till 1930-talet buteljerades vinet inte med Nahe som ursprungsbeteckning utan såldes mest som rhenvin kort och gott – eller försvann anonymt i viner från andra distrikt utmed Rhen och Mosel.

Kvalitet ger utmärkelse

Med sin vinodlingsareal på 4 155 hektar är Nahe större än Rheingau och knappt hälften så stort som Mosel (och bara en dvärg jämfört med den östra grannen Rheinhessen). Men rieslingvinerna kan gott och väl mäta sig med de berömda grannarnas.

Ett tecken på det är att titeln Årets Vinmakare (Winzer des Jahres) 2010 gick till, en rieslingproducent i Nahe. Det är alltså hög tid att göra en avstickare från Bingen och följa floden Nahe uppströms för att upptäcka vinerna från detta litet bortglömda hörn av Tyskland, avseende vin.