Klimatsmartare flaska - ett av Systembolagets tilläggsbudskap och märkning.

Klimatsmartare flaska på tre sätt

En tung glasflaska är den förpackning som har störst negativ påverkan på klimat och miljö. Samtidigt är den både vanlig och populär. Vi märker ut tre andra flaskor för den som vill göra ett klimatsmartare flaskval. Hitta märkningarna på hyllan eller sök på produktsidan.

Vi har märkt upp lättare glasflaskor, PET-flaskor och returglasflaskor med en blå etikett på hyllan, med märkningen klimatsmartare flaska. Det gör flaskorna extra synliga i butiken.

 

För vinflaskor är alla klimatsmartare flaskor märkta på samma sätt. På avdelningen med öl, cider och blanddryck har vi tre olika budskap:

  • Lättare glasflaska: En lättare flaska med glasets alla positiva sidor, men som är mer skonsam för klimatet än tyngre glasflaskor. Det beror på att mindre glas innebär lägre energiåtgång och utsläpp vid flasktillverkningen, plus lättare transporter.
  • Returflaska: Glasflaskor som går att panta är ett bra miljöval. De kan då återanvändas och det är bra.
  • PET-flaskor: PET är bättre för miljön än glas som inte går att panta. Plast som återvinns är nämligen skonsammare då det inte ger så mycket utsläpp som glas. På en del PET finns pant, på andra inte.