Experimentlusta bland småbryggare

Utbudet av lokalproducerade drycker har ökat de senaste åren. Staffan Adin, ansvarig inköpare, berättar mer om trenderna.

Smaksatt öl allt vanligare

Öl står för 95 procent av försäljningen vårt lokalt och småskaliga sortiment. Ett fåtal nya vinproducenter och ett litet tillskott av sprittillverkare finns också.

– Gintrenden har kommit även till Sverige och vissa svenska lokala märken säljer relativt bra, berättar Staffan Adin.

För öl gäller humlearomatiska typer som India Pale Ale och American Pale Ale och kvalitetslager. Smaksatt öl börjar bli vanligare bland småskaliga bryggare. Då tillsätts till exempel fläder, hallon eller körsbär i jäsningen. Även öltypen Saison* är populär.

– Det är stor experimentlusta bland många bryggare. De laborerar med olika smaker eller gör så kallad suröl, spontanjäst öl med hög syra. Men det är relativt svårt att lyckas. Det krävs rätt förutsättningar med olika jästbakterier, temperartur och luftfuktighet, förklarar Staffan Adin.

Fantombryggare utan hemmabas

För närvarande finns det cirka 150 olika producenter av lokalt och småskaliga drycker i Sverige – merparten öltillverkare. Staffan Adin brukar dela upp ölproducenterna i tre grupper.

Gårdsbryggare: Finns i mellanstora städer och mindre orter. Gör ofta traditionella ölsorter i klassisk stil – lager, ale och porter. Är ofta framgångsrika lokalt.

Storstadsbryggarna: Fokuserar främst på ale, India Pale Ale och American Pale Ale. Arbetar med olika stilar och humlesorter. Många försöker komma ut på den internationella marknaden. En ny stark trend i gruppen är öl med lägre alkoholhalt runt 4,5 procent.

Fantombryggarna: Har inga egna bryggerier, utan hyr in sig hos andra bryggare i Sverige och utomlands. Mycket experimentella och laborerar fram smakerna. Testar olika öltyper med olika humlesorter eller väldigt lite humle. Sortimentsmässigt kan dessa öl hamna i lokalt och småskaligt, men även i Systembolagets exklusiva lanseringar, kallade små partier.

Systembolaget ser att Lokala och småskaliga drycker lär öka i framtiden. Staffan Adin berättar att Systembolaget i princip inte tackar nej till nya produkter – så länge de håller den kvalitet som kunderna kräver.

Dialog kring sortimentet

Kvaliteten säkras via tester. Dels i Systembolagets laboratorium, dels av erfarna provare. Då kontrolleras bland annat smak och doft, och att drycken inte har några defekter eller otillåtna tillsatser.

Däremot sker inga blindprovningar som för andra delar av Systembolagets sortiment. När produkten är inköpt får den en smak- och doftbeskrivning som finns på butikernas hylletiketter och på systembolaget.se. Produkterna fotas också för webbplatsen.

Systembolaget har en dialog med producenterna kring till exempel försäljningstrender och kvalitetssäkring.

– Målet är att tillsammans bygga ett spännande sortiment av lokala och småskaliga produkter, avslutar Staffan Adin.