Argentina söker sin terroir

Inköparen Göran Klintberg är nyss hemkommen från Argentina. Där är betong-ägg, värmekameror och cabernet franc en del av nya trenden.

– Det har skett en otrolig kvalitetsutveckling de senaste åren och Argentina gör generellt bättre viner i dag än för några år sedan. En grundorsak är att man lägger mer kraft på vingårdsarbetet, vilket ger högre kvalitet på druvorna.

Terroir allt mer i fokus

En annan faktor som har varit avgörande är att vinproducenterna blivit bättre på att förstå sin terroir. Att odla rätt druvsorter i rätt jord och i rätt vingårdsläge.

– Vinindustrin är extremt driven och många producenter använder sig av den senaste tekniken. Bland annat flygfotograferas vingårdarna med värmekameror för att se temperaturvariationer, och man gräver ut vingårdarna för att analysera jordmånen.

Bort med barrique

Malbec är rödvinsdruvan nummer ett. Men nu drar vinmakarna ner på fathanteringen. Fler producenter går ifrån de nya små franska ekfaten, till förmån för större ekfat på 500-1000 liter och till och med så kallade betongägg. Äggformade vinkärl av betong.

– I Uco Valley samlas många producenter som är nyfikna och testar nytt. Just nu bygger en producent ett helt vineri i betong, från huvudbyggnad till tankar.

Ny fruktig och frisk stil på vinerna

I Uco Valley i Mendoza, menar Göran, står många producenter för den nya fruktiga och friska stilen (just betongägg anses ta fram mer frukt än till exempel ståltank). Vingårdarna ligger på en relativt hög altitud. Producenterna låter druvorna och jordmånen komma fram i vinerna.

Cabernet franc är en druva som visar allt mer framsteg. Och där bland annat vinmagasinet Decanter och Robert Parkers Wine Advocate har uppmärksammat dessa viner.

– Vinerna är druvtypiska med paprika, örter och svarta vinbär och har en europeisk stil, även om de är fruktigare än originalet i Loire.

Cabernet sauvignon och så kallade bordeaux-blends, som tillverkas för att tåla lång lagring, är också en trend som syns i Argentina.

– Kvaliteten har förbättrats och man drar ner på fathanteringen. Även i dessa viner kommer den friska och fruktiga stilen fram.

Lanseringen i maj och juni

I maj (22/5) och juni (5/6) lanserar vi viner som visar upp den ”nya” Argentina bland annat ett från Uco Valley från vingårdar på 1000 meters höjd och cabernet sauvignon från gamla stockar. Vid den stora nyhetslanseringen i juni hittar du också en syrah i frisk, fruktig och pepprig stil.