sydafrika vingård

Sydafrika: Eleganta viner i fokus

Cinsault, chenin blanc som lagras på jästfällning och jäsning på delvis hela klasar, är några av trenderna bland Sydafrikas vinproducenter.

Nikita Nordström, inköpare Systembolaget

– Det händer väldigt mycket just nu, från vinmaknings-tekniker till småproducenter som köper druvor, gärna från äldre vingårdar. Eller arrenderar mark för att själva kunna ta hand om odlingarna, säger Nikita Nordström, Systembolagets inköpare av viner från Sydafrika.

Cinsault på allas läppar

Nikita var nyligen i Sydafrika för producentbesök och har även varit i London på New South Africa Tasting, en mässa för småskaliga producenter, som visar upp det senaste i vinväg. En druva som var återkommande på  mässan var cinsault.

Druvan importerades till Sydafrika från Frankrike i mitten på 1800-talet och har ofta varit en komponent i olika druvblandningar. Men nu står den på egna ben. Cinsault trivs i Sydafrikas torra klimat – speciellt i Swartland. Där får vinerna en frisk, bärig och örtkryddig karaktär i en lättare stil.

Nikita Nordström och kollegan Per Malmring (mitten) under New South African Tasting.

– I Sydafrika finns det mycket gamla vinrankor, som allt fler producenter tar tillvara. Vintillverkningen varierar. Men det är inte ovanligt att vinerna görs med naturlig jäst, jäser och lagras på stora, äldre ekfat, eller på betong-ägg eller amforor, förklarar Nikita.

Elegantare vin

Många av de nya och yngre vinmakarna satsar mer på elegans och fräschör än att göra kraftfulla och fruktiga viner med mycket fatkaraktär.

– Pinot noir visar mer bärig smak och har mer balanserad fatkaraktär än tidigare. Chardonnay visar också upp en friskare syra och inte alls så mycket tropisk frukt som var vanligt för ett antal år sedan.

Med stjälkarna sänker man jäsningstemperaturen

Ett sätt att göra röda viner med mer fräschör är att använda hela eller delvis hela klasar i jäsningen. Det innebär att vinmakaren låter druvorna hänga kvar på sina stjälkar när jäsningen sätter igång. Detta är en gammal och traditionell vinmakningsteknik – innan det fanns avstjälkningsmaskiner – en teknik som blir vanligare bland Sydafrikas nya småskaliga vinproducenter.

– Jäsning är en komplex fråga. Men med stjälkarna sänker man jäsningstemperaturen, stjälkarna drar också åt sig färg, vilket gör att vinerna blir lite ljusare, och de bidrar med fräschör till vinet, förklarar Nikita.

Rundare munkänsla

I Sydafrika är den gröna druvan chenin blanc vanlig. Druvan kan ge lätta och friska viner eller mer smakrika med fatkaraktär. Nu tillämpar fler och fler vinmakare tekniken med lång kontakt med jästfällningen – gärna i äggformade kärl av betong eller lera. Äggformade kärl gör att mer vin får kontakt med jästfällningen, som i sin tur påverkar smaken.
Modernt och traditionellt: Vinamforor och betong-ägg är allt vanligare i Sydafrika när man jäser sina viner.

– Genom att matcha rätt typ av kärl med rätt druvsort kan vinmakaren uppnå önskat resultat. Vinet kan tillexempel få en fylligare kropp med rund munkänsla och fortsatt upplevas som frisk, säger Nikita.

Lanseringar små partier 2017 & 2018

Med lanseringarna i sortimentet Små partier vill vi visa vad olika vinländer har att erbjuda när det gäller de mer exklusiva vinerna. Ofta är de omskrivna i internationell vinpress och tillverkas i väldigt små volymer. Sydafrika är inget undantag.

I november lanserar vi exempelvis ett så kallat naturvin av chenin blanc från Stellenbosch – fatlagrad utan tillsatt svavel. Ytterligare en chenin blanc lanseras i november där vinet har jäst och legat på sin jästfällning i tio månader i gamla ekfat, samt en naturjäst chardonnay.

I december hittar du bland annat en pinot noir från svalodlade Walker Bay och en röd Rhône-blend (olika druvsorter) från Swartland. I början av 2018 hittar du viner från Swartland av touriga nacional, grenache och cinsault. I februari lanserar vi ett vitt vin med udda druvmixen: semillon, chardonnay, roussane, clairette blanche, chenin blanc och viura.

– Det mest intressanta idag är de nya och mindre producenterna som fokuserar på unika kvalitetsviner till relativt låga priser. Vi kommer att se allt mer spännande och bättre viner från Sydafrika framöver, menar Nikita.