Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Öl och beska

Gillar du besk öl så kan du leta efter öl som är beskrivet med tydlig eller påtaglig beska. Här går vi igenom smakklockan för beska.

Öl med liten beska

Här hittar du öl med ett klockvärde mellan 1 och 3 för beska och här hittar du bland annat våra veteöl och en hel del ljus lager.

Bland ölen med liten beska hittar du också spontanjäst öl som kriek och geuze som dessutom har en tydlig syrlighet.

Öl med måttlig beska

Här hittar du maltig, fruktig öl som ale, mörka lager och ljusa lager. Dessa öl har ett klockvärde för beska på 4-6 och här hittar du större delen av vår ljusa lager men även smakrik, fyllig ale och mörk lager med rostade toner.

Öl med tydlig beska

Här hittar du smakrik öl med klockvärden 7-9 för beska och här dominerar ofta humlen som, förutom tydlig beska, också ger smak och doft till ölen som påminner om allt från tallbarr och maskrosor till ananas. Här trängs traditionell bitter med modern india pale ale och klassisk pilsner med tydligt maltig karaktär. Här hittar du också en hel del porter och stout med tydligt rostade toner.

Öl med påtaglig beska

Här hittar du riktigt rejält besk öl som har en beskaklocka på över tio och här hittar du ofta öl från våra lanseringar av små partier – ofta i moderna, hårt humlade ölstilar.

Fyllighet och sötma

De andra två smakklockorna, som vi anger för provade öl är fyllighet och sötma. Det är samma klockor som för vitt vin. Sötman känns bäst längst fram på tungan och fylligheten är en munkänsla som kan likställas med vatten kontra outspädd saft.