Lagra öl gamla flaskor

Att lagra öl

Precis som med vin är det några faktorer som är bra att känna till, om du funderar på att ”bygga” en ölkällare.

Vissa öl utvecklas och får mer komplexitet av lagring. Tidens tand rundar av smakerna och ölet kan bli vinlika, och för tankarna till madeira eller nötig sherry. Andra öl får tydligt inslag av torkad frukt. Men vilka öl ska du välja?

Att lagra belgisk öl/öl i belgisk stil

Ale som är gjord i belgisk stil brukar generellt utvecklas med lagring. De har vanligtvis ganska hög alkohol (över 7 procent) och ofta en del sötma. Det är bra komponenter som påverkar lagringsdugligheten. Belgiska stilar som går att lagra är:

  • Belgisk mörk ale
  • Dubbel
  • Trappist (ingen egen stil men ofta lagringståliga.)

Att lagra imperial stout

Detta öl har ofta runt 10 procent i alkohol och ofta viss sötma. Smaken är kraftig med inslag av hårt rostad malt men smaken rundas av med tiden.

Att lagra ale i brittisk stil

Vissa stilar som har ursprung på de brittiska öarna har hög alkoholhalt och några även med mycket sötma. Dessa stilar går att lagra:

  • Old ale
  • Barley wine
  • Strong ale

Att lagra syrlig öl

Det är inte bara alkohol och sötma som gör att öl kan lagras. Även olika syror har en konserverande verkan, exempel på öl är:

  • Flamländsk röd- och brunöl
  • Gueuze

Går det att lagra IPA och lager?

IPA smaksätts med mycket humle och humle är en färskvara. Det gör att IPA och liknande stilar inte lämpar sig för lagring, då smaken blir fadd efter ett tag. Det gäller även de flesta lageröl med undantag för dubbel- och isbock.

Hur länge ska du lagra öl?

Hur länge ett öl ska lagras beror dels på vilken miljö ölet lagras i, dels vilken smak som du uppskattar. Men barley wine och geueze kan lagras i årtionden utan att bli dåliga. Öl med kapsyl kan du gärna ha stående. Öl med naturkork kan vara bra att ha liggande, precis som för vin.

Temperatur för en ölkällare

Temperaturen bör helst vara sval, runt 10-15 grader är bra (ju varmare desto snabbare mognar ölet). Det bör vara mörkt och inte för fuktigt (risk att kapsylerna rostar). Vissa öl har ju champagnekorkar och då bör det finnas en viss fuktighet så att korken inte torkar. Det viktigaste är dock att temperaturen inte skiftar snabbt (upp ena dagen och ner den andra) och att ölet inte utsätts för ljus.