Lär dig mer om mjöd

Mjöd är antagligen den första alkoholdrycken som gjordes. En uråldrig dryck som har fått en renässans på senare år.

Sockerhaltiga vätskor kan jäsa och bli till en alkoholhaltig dryck. Också utan människans inblandning kan etanol bildas av exempelvis druvmust, melass och sädesslag. Att mjöd var den första starkvaran inte bara i Norden utan i stora delar av världen är därför inte svårt att föreställa sig.

Mjöd en bisyssla

Mjöd är honung och vatten. Örter, frukter och bär kan tillsättas men med mjöd avses alltid en jäst honungsdryck. Honung är en produkt av binas insamling av pollen och nektar. Denna process har pågått sedan urminnes tider och följaktligen har spontanjäst honung konsumerats längre än vi kan bevisa. Rester av mjöd från 7 000 f.Kr har hittats i Kina.

Mölska

I Skandinavien har mjöd framställts kontrollerat sedan bronsåldern. Det är sant att vikingarna uppskattade drycken, men i vilken form och i vilken omfattning är inte riktigt klarlagt. Dessutom skulle framstegen inom åkerbruket snart möjliggöra en billigare variant av alkoholframställning. Nämligen öl. Under sen järnålder och medeltid dracks det alltså både mjöd och öl. Eller en förening av de båda, så kallad mölska.

Mjöd och mölska. Två olika honungsprodukter. Både till framställning och till smak kan mjöd, som alltså har den betydligt längre historien av de två, liknas mer vid vin än vid öl. Aromatiskt och ofta sött samt med utpräglad karaktär av den valda kryddningen  och givetvis av honung.

Honungssort och terroir

Mjöd kryddas många gånger friskt och smakvariationerna blir stora. Men avgörande för en honungssort är vad bina samlat in. Exempelvis nektar från hallonbuskar, blåklint, sälg och ljung, ger olika karaktär till honungen och därmed mjöden. På så vis kan man prata om terroir även när det gäller mjöd, precis som när man pratar om hur jorden, druvan och vingårdens läge påverkar vinet.

Inget unikt för norden

Bilden av mjöd som en enbart nordisk dryck är felaktig, forntida fynd från vitt skilda platser i världen har hittats. Absolut störst på mjödframställning i nutid är Öst- och Centraleuropa, med Polens söta mjöd i spetsen. Andra platser där mjöd tillverkas är exempelvis Storbritannien, Skandinavien, övriga Europa och Etiopien (där kallas drycken tej). USA har en entusiastisk, modern mjödkultur, och även i Sverige har intresset ökat rejält på senare år. Trenden kan förklaras av dagens vurm för lokalt framställda drycker med tydligt ursprung, bevarandet av bin för vår miljö och inte minst för nya spännande mat- och dryckkombinationer.

Vad passar till?

Mjöd passar till många smaker  beroende på stil. Sötman är det viktigaste att ta hänsyn till men även särskilda smaksättningar som bär och kryddor. 

  • Torrare, delikat, gärna bärig mjöd passar till kött- och fiskrätter, sallader och inte alltför syrliga förrätter.
  • Blommig mjöd med restsötma kan passa kryddstark mat och charkuterier.
  • Mölska med sin maltighet och eventuella beska passar till mycket, men speciellt till kraftig husmanskost.
  • Sött mjöd passar fint till ostbrickan och desserter med choklad och nötter.