Hallå Märta! Varför 60 nya ölstilar?

Bland våra kunder har intresset och kunskapen kring öl växt enormt de sista åren. För att möta detta och underlätta att hitta i ölsortimentet inför vi nu 60 ölstilar.

Den gamla indelningen med ale, lager, veteöl med flera förfinas nu med de nya ölstilarna. Vi delar exempelvis in ale i tre underkategorier: brittisk-amerikansk, belgisk och tysk. Därunder finns en mängd stilar, IPA, barley wine, belgisk ljus ale, dubbel med flera. Spontanjäst och specialöl kommer att försvinna som begrepp och ersättas av syrlig öl och annan öl. Lager får indelningen ljus, mellanmörk och mörk lager.

Vi vill möta kundernas intresse

Kategorichefen för öl, och en av hjärnorna bakom den nya indelningen, Märta Kuylenstierna:

– Intresset och kunskapen kring öl har växt enormt de sista åren bland våra kunder. Och vi vill matcha detta och möta deras behov. I dag söker man inte bara en ale eller lager, utan man är mer specifik när man handlar, exempelvis IPA, amerikansk pale ale eller pilsner.

I butikerna står öl-underkategorierna tillsammans och på hyllkantsetiketten framgår det vilken stil det är på respektive öl. På systembolaget.se och i appen Sök & hitta kan du som kund fritextsöka på stilarna och givetvis filtrera dig fram till dem.

– Totalt blir det cirka 60 olika ölstilar. Alla stilar kommer inte att finnas i alla butiker, utan ett urval lagerförs utifrån efterfrågan, precis som idag.

Hur har vi kommit fram till just 60 stilar?

– Det finns ju fler stilar i ölvärlden, och för att få det greppbart har vi utgått från att stilen är allmänt känd i ölvärlden. Stilarna ska också skilja sig smakmässigt. Under arbetets gång har vi stämt av med ölskribenter, ölbloggare, en extern ölexpert, leverantörer och bryggare. Vi har också kundtestat konceptet med positiva reaktioner. Nu är det dags för alla våra kunder att upptäcka de olika stilarna.

Kortfakta om ölstilarna

När vi har delat in ölet i olika stilar så har vi utgått från ursprung och vedertagna stilar i ölvärlden. Vi delar in ölet i tre olika niver. Först typ: ale, lager, veteöl, syrlig öl, porter & stout och övrig öl. Därefter i nivå två för ale och lager:

  • Ale i belgisk stil
  • Ale i brittisk-amerikansk stil
  • Ale i tysk stil
  • Ljus lager
  • Mellanmörk lager
  • Mörk lager

Under denna nivå finns det olika stilar, exempelvis pilsner (ljus lager) eller IPA (ale brittisk-amerikansk). Under syrlig öl, veteöl, porter & stout går vi direkt på ursprungsstilarna, exempelvis gueuze (syrlig öl) eller hefeweizen (veteöl).