Cascade

Odlas i land: USA
Karaktär: Frisk med framträdande grapefrukt. Kryddig, blommig.

Humlen som många förknippar med en typisk amerikansk ale, bryggd i liten skala. Odlas mest i staten Washington, men även i Oregon, där den också utvecklades från en korsning mellan brittiska fuggle och ryska serebrianca. Cascade var tongivande då trenden med mindre bryggerier startade på den amerikanska västkusten på 1970-talet. Även en humlesort som små, utomamerikanska bryggerier snabbt tog till sig.

Cascade används främst som aromhumle (humle som tillsätts sent i koket och tillför arom snarare än beska), men får ibland addera än mer av sina bittra grapefruktstoner som bitterhumle (humle som tillsätts tidigt i koket och tillför beska snarare än arom). Anses också utmärkt att torrhumla.

Cascade används förutom i alla de amerikanska varianterna även i porter, brittiska ales och i princip alla öltyper. Medelhög alfasyra (beska). Med sin friska kompott av citrusfrukt och aningen tallbarr kan cascade-smaken tyckas lätt att känna igen. Spontant kan den dock förväxlas med flera andra amerikanska humlesorter.

Fler humlesorter