Amerikansk öl

Amerikansk öl är långt ifrån ljus lättdrucken öl. Sedan 1980-talet har tusentals småbryggerier växt fram och på så sätt ritat om ölkartan i världen.

Amerika som förebild

I USA hittar du världens största bryggerier samtidigt som det finns tusentals små hantverksmässiga, som gör specialöl. De har drivit på utvecklingen sedan 1980-talet. Och det vi ser i Sverige i dag med småskaliga bryggerier och experimentlusta, är trender som såg sin början i USA för 25-30 år sedan.

American pale ale

Öltyperna är lika varierade som i brittisk eller belgisk ölkultur. Många amerikanska öl är välhumlade. Ta till exempel deras IPA. Det som skiljer den från klassisk engelsk IPA är en tydlig karaktär av inhemska humlesorter som Amarillo och Cascade. Man har också en egen stil som kallas APA (american pale ale). Där gränsen mot IPA är  lite suddig, men generellt är APA inte lika besk och alkoholstark. En modernare variant på temat är NEIPA som oftast är oklar till utseendet med stor, aromatisk humlekaraktär utan allt för hög beska.

Därtill finns california common som ligger i gränslandet mellan varm- och kalljäst och får mer fruktiga toner. De ruffigare, fylligare varianterna av lager, så kallade ”pre-prohibition”, syftar till att göra öl som den smakade före 1920-talets förbudstid i USA.

Belgostyle

Du hittar även de fylliga alkoholstarka varianterna som har sneglat åt Belgien för inspiration. USA bjuder i dag på en mångfald som är svår att överblicka, totalt finns runt 2400 bryggerier runtom USA, som sedan tidigt 1980-tal har genomlevt en ölrevolution av sällan skådat slag.

Våra ölstilar

Lär dig mer om amerikansk öl och olika ölstilar här