Italiensk småstad med färgglada hus och stenbro.

Italiensk öl

Med djärva idéer, nyskapande recept och det lokala köket i åtanke brygger italienarna i dag mer småskaligt än någonsin.

Det är lätt att missa att vinlandet Italien faktiskt har en lång ölhistoria, liksom att landet numera har en stor scen med hantverksmässigt framställd öl.

Inga regler – inga begränsningar

I mitten av 1990-talet var kommersiell hantverksbryggning praktiskt taget obefintlig men i dag öppnar ett nytt mikrobryggeri i månaden. Framgången kan förklaras med nyfikenhet, kvalitetstänk och draghjälp från några starka producenter. Lokala råvaror och expertis kombineras för att skapa personlig öl. Det finns heller inget historiskt ok att bära så hantverksbryggarna i Italien är fria att sätta sina egna regler och starta nya traditioner. Inspirationen kommer främst från Belgien, Tyskland och England.

Kryddor och kastanjer

Då mat har en så central roll i Italien är det inte konstigt att vin och öl utvecklats att passa bra till middagsbordets läckerheter. En bryggeripub i anslutning till ölproduktionen är inte ovanligt med stora flaskor att beställa som räcker till hela sällskapet. Humleprofilen i italiensk hantverksöl är i regel lågmäld, däremot smaksätts ofta ölet med frukt, tobak, te, nötter, bönor, salt, blommor och kryddor.

Dessutom finns en lokal ingrediens som blivit ett signum för italiensk öl: kastanj. Ungefär 30 olika ölsorter innehåller kastanj i någon form: rökta, rostade, färska eller torkade. Italienska öltävlingar har ofta en helt egen klass för kastanjeöl. I stället för förädlat spannmål är det också vanligt att man använder gamla lokala kornsorter vid malttillverkningen.

Vinet är ständigt närvarande

Italiens starka vintradition har inspirerat de italienska bryggarna. Det experimenteras med jäsning och lagring på begagnade fat. Man jäser i amforor och terrakottakärl samt laborerar med vildjäst från vindruvor och häller ibland druvmust i vörten. Många använder mjölksyra eller brettanomyces i sin öl, vilket ger en extra dimension då öl ska kombineras med syrliga maträtter.

Italiens starka vintradition har inspirerat de italienska bryggarna.

Mer öl än vin

År 2010 gick försäljningen av öl om vinförsäljningen i Italien  en utveckling få kunde föreställa sig för 25 år sedan. Det finns i dag fler än 500 bryggerier som producerar nästan 3 000 olika öl. Hantverkölen står för 200 000 hektoliter om året, 1,5 procent av ölen som dricks i landet. Piemonte och Lombardiet är centrum för hantverks-boomen, liksom Toscana och Rom. Och bara på Sardinien finns det 60 bryggerier.

Det började i Egypten

Öl var nästan helt okänt i det gamla romarriket men i Egypten hade öl tillverkats i många tusen år.

Den kända drottningen Cleopatra VII hade näsa* för ekonomi och finansierade med världens första ölskatt en flotta som år 31 före Kristus stred mot romarna. Egypten förlorade slaget och förvandlades till en romersk koloni. I och med detta börjar ölreferenser att dyka upp även i romerska källor. Exempelvis berättar Plinus den äldre om öl från både Egypten, Spanien och Frankrike.

År 179 lät kejsaren Marcus Aurelius bygga ett bryggeri i dagens Regensburg, vilket visar att öl hade blivit ett viktigt inslag i den romerska dieten.

Under medeltiden hade imperiet fallit sönder och bryggarkonsten glömdes bort. Inte förrän under sent 1700-tal återupptogs traditionen att brygga öl. Platsen var Piemonte, samma region där Italiens moderna ölboom startade.

 

*Den näsan sägs för övrigt ha varit mycket vacker.

  • Dryckeskunskap