Ale belgisk stil

Dubbel

Dubbel har anor från 1700-talet

Belgisk bryggartradition är starkt influerad av den brittiska och benämningen dubbel kommer från den brittiska vanan att separera de olika silningarna av vörten i olika styrkor. Dubbel, kallades från 1700-talet och framåt, den öl som bryggdes på vörten som var avrunnen först och således sötare (innehöll mer socker) än den senare avsilningen. Av den svagare vörten bryggde man ett öl som fick heta enkel.

Även i dag bryggs enkel, eller som den ibland kallas på klostren – patersbier, men det är sällan detta öl kommer utanför klostrens väggar och till allmänheten, utan är ett måltidsöl för munkarna.

Den mörka färgen på dubbel kommer oftast inte från mörk malt utan mestadels från mörkt kandisocker. Ölet får därför aromer av karamelliserat socker, sirap och kola snarare än kaffe, choklad och rostade, brända toner. Dubbel är måttligt humlad och väl utjäst och har ingen sötma i smaken

Rekommenderat: Porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

"Mörka" och fruktiga smaker med beska gör att mörkt kött går bra till denna ölstil. Förslag är bland annat kalops med rödbetor, ankbröst med savoykål och lammkorv.