Ale belgisk stil

Saison

Saison är ursprungligen ett belgiskt bondgårdsöl

Saison har sitt ursprung från vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Saison är franska och betyder säsong och redan på 1600-talet bryggdes ett öl under vinter och vår som påminner om vår moderna tids saison.

Ölet var tänkt att den skulle hålla över sommaren och fungera som en uppfräschande dryck för de säsongsarbetare (les saisonniers) som var ute på fälten och jobbade med skörden. En saison kunde mycket väl innehålla andra grödor än spannmål och kryddas med det man hade till hands. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces, var nog också vanligt förekommande.

I dag är en klassisk saison kanske den ale som skiljer sig mest från övrig belgisk ale. Färgen är ofta ljus men kan dra mot mörkare brun. Det som dock sätter sin största prägel på ölet, och som särskiljer det mest mot övrig belgisk ale, är den aromatiska jästen och jäsningstemperaturen, som kan ligga uppemot 35 grader. Den saisonjäst man använder producerar kryddiga, peppriga aromer och till skillnad från annan belgisk ale ligger fruktigheten mer åt det citrusaktiga, torra hållet än söt och mogen frukt.

Saison har fått en renässans främst bland mikrobryggarna och precis som den historiska variationen ser experimentlustan inga gränser – mikrobryggare laborerar med kryddor, frukt och bär och olika jäststammar.

Rekommenderat: Porterglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Beskan och sötman är inte överdriven och det gör att många typer av rätter platsar på tallriken: caesarsallad med kyckling, bookmaker toast och bibimbap för att nämna några.