Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Ale brittisk-amerikansk

Engelsk pale ale och bitter

Engelsk pale ale och bitter har tydlig humlesmak

Om pale ale serveras från fat kallas ölet bitter, trots att smaken inte behöver vara så besk som namnet antyder. Ibland är bitter mörkare och svagare än engelsk pale ale, men inte alltid. Historiskt var bitter också motparten till den sötare och mindre beska ölstilen mild.

Skillnaden mellan en amerikansk pale ale (APA) och en engelsk pale ale är att man använder amerikanska humlesorter i APA, som ger mer humlearomatisk karaktär och ger aromer av citrus, fläder och tropisk frukt.

Ordet pale ale har från början använts som ett samlingsnamn för ljusare öl. Ölet india pale ale (IPA) bryggdes främst för att skickas till den brittiska kolonin Indien, men för att möta efterfrågan i England så började man också brygga en alkoholsvagare variant av india pale ale – som kort och gott blev pale ale.

rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Här finns inte lika mycket rostade smaker som i annan engelskinfluerad ale. Ljusare kötträtter som fläsk och kyckling passar, exempelvis kycklingspett med jordnötssås, citron- och örtbakad kyckling, parmalindad fläskfilé och kallskuren marinerad fläskfilé.