Ale brittisk-amerikansk

Mild

Mild har ofta låg alkoholhalt och måttlig beska

Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer antagligen från det faktum att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. Mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed mildare.

Ölet är mörk till färgen och spänner från brunorange till mörkbrun. Alkoholhalten är låg, oftast 3-3,6 %. Doft och smak är maltig med inslag av mörkt bröd, sirap och torkad frukt. Beskan är måttlig.

Under modern tid betecknas mild som en ale med mindre beska än en pale ale eller bitter. Mild är en klassisk engelsk puböl och höll på att dö ut när lager konsumerades mer och mer på engelska pubar. På senare år har den, som många andra klassiska ölstilar, fått en renässans. Den är förekommer dock fortfarande mest på pubar i mellersta England.

Rekommenderat: porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Måttlig beska, maltigt och aning fruktig smak gör att ölet matchar med salta och feta maträtter, till exempel fish 'n chips, råbiff/biff tartar och ankbröst med rödvinssås.