Ale brittisk-amerikansk

Mild

Mild har ofta låg alkoholhalt och måttlig beska

Mild är en brittisk ölstil med en historia som troligen startar någon gång under 1600-talet. Namnet kommer antagligen från det faktum att ölet var nybryggt när det såldes till konsumenterna. Mild hade inte hunnit få den syrliga ton som lagrad öl hade – smaken var därmed mildare.

Ölet är mörk till färgen och spänner från brunorange till mörkbrun. Alkoholhalten är låg, oftast mellan 3-3,6 %. Doft och smak är maltig med inslag av mörkt bröd, sirap och torkad frukt. Beskan är måttlig.

Under modern tid betecknas mild som en ale med mindre beska än en pale ale eller bitter. Mild är en klassisk engelsk puböl och höll på att dö ut när mer och mer lager konsumerades på engelska pubar. På senare år har den, som många klassiska ölstilar, fått en viss renässans. Den är dock fortfarande mest förekommande på pubar i mellersta England.

Rekommenderat: porterglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Med måttlig beska och maltigt och aning fruktig smak gör ölet till matchande partner med salta och feta maträtter. Exempelvis fish'n chips, råbiff/biff tartar och ankbröst med rödvinssås.