Ale brittisk-amerikansk

Old ale

Old ale lagrades förr i trätunnor

Old ale är en ölstil som fått sitt namn av att den serverades efter en viss tids lagring till skillnad från mild ale som serverades färsk. Under lagringen i trätunnor fick ölen ofta en syrlig smak eftersom bland annat mjölksyrebakterier och jästen brettanomyces fanns i tunnorna.

Från början var det vanligt folk som investerade i ung öl för att kunna sälja den dyrare när den var lagrad. Efter ett tag insåg bryggerierna själva att de kunde lagra ölen. Ibland kunde old ale vara en blandning av lagrad och färsk öl för att få en bra balans på syran.

Dagens old ale lagras på flaska eller ståltank och saknar därmed ofta dåtidens syrliga smak. Old ale är mörkbrun i färgen och har rostad, fruktig och maltig smak. Den är oftast alkoholstark och vinös i karaktären, ibland med syrliga toner.

REkommenderat: Vinprovarglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Klassisk engelsk ale som går bra med salt och mustig mat, där sötman i ölet möter det salta. Kålpudding, högrevsgryta med chorizo, rengryta med svamp eller kittostar är exempel på rätter som går bra till ölstilen.