Altbierglas
Ale tysk stil

Altbier

Altbier är ovanligt utanför nordvästra Tyskland

Denna ölstil bryggs huvudsakligen runt Düsseldorf i Tyskland. Alt betyder gammal och syftar till att ölet var äldre än den ljusa lagern som så småningom spred sig från Bayern och Böhmen till resten av landet. Stilen är ovanlig utanför nordvästra Tyskland, men det förekommer att ölet bryggs i liten skala i andra länder.

Till skillnad från de flesta ale, som jäser varmt och under kort tid, jäser altbier i en svalare temperatur och under längre tid. Den unika jäsningsprocessen, tillsammans med tyska humlesorter, ger ett öl som är ett mellanting mellan ale och lager i smaken.

I dag är altbier ofta brunröda till färgen med maltig och rostad smak. Beskan är måttlig till tydlig. Skillnaden mellan en altbier och den andra tyska traditionella alestilen kölsch, är relativt stor. Kölsch påminner mer om en ljus lager i smaken och är ljusare till färgen.

Rekommenderat: Pilsnerglas
8-10°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Altbier har en fruktig och tydlig maltig smak och måttlig beska. Husmanskost går bra till sådan typ av öl, exempelvis köttbullar med potatismos, och kålpudding, men också rätter som möter ölets rostade inslag – som grillat kalkonbröst och grillad kyckling.