Mellanmörk lager

Märzen och wienerstil

Märzen och wienerstil från Bayern och Wien

Märzen började bryggas i Bayern troligen redan tidigt 1500-tal. Man hade problem med att brygga under de varma sommarmånaderna på grund av risken för vildjäsning. Det fanns till med en lag från 1553 som förbjöd att brygga mellan 24 april och 28 september.

Så för att ha öl över sommaren bryggde man mycket av extra starkt och välhumlat öl i mars (märz på tyska). Ölet lagrades sedan i svala grottor i bergen under sommaren för att hålla fram till hösten. I slutet av september tömde man det som var kvar i faten under festliga former vilket är grunden till Oktoberfest. Ölet som bryggdes var, som all öl innan 1800-talet, mörkt och grumligt.

I mitten på 1800-talet kom två bryggare, Gabriel Sedlmayr och Anton Dreher, på hur man gjorde ljusare malt. Dreher bryggde en ölstil på sitt bryggeri i Wien som han kallade för wienerlager. Stilen förfinades sedan av Sedlmayr i München vilket gjorde att hans märzen blev ljusare och fick den gulbruna färg som är vanlig i dagens märzen.

I dag är det inga problem att brygga öl året om, tack vare kylanläggningar, och de två ölstilarna har med åren blivit väldigt lika varandra. En märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller maltighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har dock aromer av rostad malt och kola.

Rekommenderat: pilsnerglas
10-12°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ölet har måttlig beska och rostad maltsmak. Kolsyran lättar upp fet mat. Tillsammans gör det att rätter som exempelvis biff Rydberg, grillad kyckling och raggmunk med fläsk går bra till ölet.