Information till besökare

Söndagen den 21 oktober uppdaterar vi systembolaget.se. Det innebär att vissa tjänster stundtals inte kommer vara tillgängliga. Det gäller till exempel möjligheten att beställa dryck eller registrera förfrågan om privatimport.

Porter och stoutglas
Porter och stout

Söt porter och stout

Söt porter och stout kan få tillsats av laktos

Söt porter och stout har doft och smak av mörk choklad och torkad frukt. Sötman kan komma av laktos, som i cream eller milk stout, då jästen inte kan jäsa denna typ av socker. Sötman kan också komma av att man tillför extra mycket malt, vilket gör att det blir maltsocker kvar efter jäsningen. Även havre kan tillsättas för en fylligare smak, och då brukar det stå oat meal stout på flaskan.

Söt porter och stout är mörkbrun, ibland svart i färgen. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten som används, vilket även ger aromer som mörkt bröd och kaffe. Beskan är måttlig till tydlig.

Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och då med inspiration av pale ales, från staden Burton. Men på grund av vattnets sammansättning i London var man tvungen att göra ett mörkare öl. Stout, som först kallades stout porter (stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet (av Arthur Guinness). Dublins typ av vatten med mer salter ledde till en torr variant av öl, ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska.

Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”Porter” när de närmade sig pubarna med sin last.

REkommenderat: Porterglas
12-14°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Riktig söt porter/stout går bra med olika desserter som mörk chokladmousse, tryfflar, kladdkaka eller att hälla på vaniljglassen. Hårdostar passar också till ölstilen. Inte alltför söta passar till viltgryta eller lammstek och liknade rätter.