Syrlig öl

Berliner weisse

Berliner weisse en veteöl med citrussyrlig smak

Berliner weisse är ett torrt och syrligt öl som härstammar från Berlin. Ölen surnar med hjälp av laktobaciller som finns naturligt på kornmaltens skal vilket innebär att bryggningen håller sig inom den strikta öl-lagen Reinheitsgebot från 1516. I Berlin dricker man ölet antingen ”mit schuss” eller ”mit strippe”, vilket betyder att ölet blandas i glaset med antingen en söt saft/likör i röd eller grön färg, eller med en snaps. Detta gör man för att mildra syran och samtidigt smaksätta ölet. Upplevelsen blir snarare av en sommardrink än ett öl.

Berliner weisse är en ölstil som fått ett rejält uppsving både internationellt och i Sverige de senaste åren. Och kan nog räknas som det vanligaste ölet av ”surölen”. Experimentlustan är stor hos bryggarna och det verkar inte finnas någon hejd på vilken typ av bär eller frukt som används som kryddning. Allt från hallon, citron och lime till passionsfrukt. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är tillåtet – utanför Tyskland då vill säga.

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Smaksättningen på ölet får avgöra vad som passar på tallriken, men citrussyrlig berliner weisse passar exempelvis till skaldjur, ölkokta musslor, ceasarsasallad med lax och bouillabaisse med aioli.