Lambic-faro-glas
Syrlig öl

Lambic – faro

Lambic - faro har tillsats av socker

Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på ölkaféer där den traditionsenligt serveras på fat. Faro är en lambic som är sötad med kandisocker eller bränt socker. Sötningen gjordes förr direkt i glaset för att mildra den skarpa syran i lambicen. Idag finns faro även på flaska, men då är ölet pastöriserat för att jästen inte ska börja jäsa på det socker som finns kvar.

Förutom sötman har en faro också lägre alkoholhalt än en vanlig lambic eller geuze. Förklaringen ligger i att förr i tiden lakade man ur malten ytterligare en gång. På så sätt fick man en blek och smaklös vört som inte innehöll speciellt mycket jäsbart socker. Kandisockret som sedan tillfördes det färdiga ölet skulle, förutom att mildra syran, även tillföra smak och färg. 

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Den sötsyrliga smaken gör att en faro går bra med desserter, med syrlig getost och till tempura.