Lambic-frukt och bär-glas
Syrlig öl

Lambic - frukt och bär

Lambic - frukt och bär är smaksatt öl

Lambic smaksätts ofta med frukt eller bär, och det vanligaste är körsbär. Man tillsätter frukten eller bären när ölet ligger på fat, vilket gör att ölet börjar jäsa igen. Lambicen får färg men givetvis även mycket doft och smak från den tillsatta frukten, som ligger i faten i flera månader.

Vildjästen brettanomyces, som finns i lambicen, jäser ut fruktsockret och gör ölet helt torrt. Körsbären som används till kriek är surkörsbär av sorten moreller och traditionellt användes schaarbeekse moreller, som idag är ovanliga och svåra att få tag på. Att smaksätta med hallon är också vanligt och lambicen kallas då för framboise.

I Belgien är alla medel tillåtna och således finns det nästan lika många smaker som det finns frukter och bär. Inte heller är det helt ovanligt att använda fruktjuice och puréer i sin lambic – särskilt i de söta varianterna.

REKOMMENDERAT: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Sötare varianter av fruktlambic går bra med olika varianter av frukt- och chokladdesserter. Torrare öl matchar du bland annat med getost, charkbricka eller högrevsgryta med chorizo och apelsin.