Berliner weisseglas
Syrlig öl

Övrig syrlig öl

Ofta smaksatt, ibland fatlagrat

Under denna rubrik samlar vi all syrlig öl som inte passar in i de andra syrliga stilarna. Ursprung och bryggningsteknik kan variera. Ofta används frukt och bär som smaksättare.

I USA finns det en stark trend av att brygga sour beer (suröl), även kallat american wild ale. Alla "medel" är tillåtna. Fatlagring är vanligt och oftast tillsätter bryggaren uppodlade bakteriekulturer tillsammans med jäst som sedan lever vidare i ekfaten. På sina ställen har man till och med gått så långt i jakten på belgiska originalet att man spontanjäser sin vört och låter den kylas ned i ett kylskepp efter koket. Sedan jäser och mognadslagrs ölet på gamla ekfat i flera år - precis som en lambic från Pajottenland i Belgien. Eftersom lambic är ursprungsskyddat får en amerikansk kopia inte hetadet. Därför kategoriserar vi in en sådan öl under Övrig syrlig öl.

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ju mer gueuze-lik ölet är kan du matcha med exempelvis skaldjur, belgiska musslor eller syrlig getost. Sötare varianter går bra med söta desserter.