Berliner weisseglas
Syrlig öl

Övrig syrlig öl

Övrig syrlig öl är ofta fatlagrade

Under denna rubrik samlar vi all syrlig öl som inte passar in på de andra syrliga stilarna. Ursprung och bryggningsteknik kan variera. Det kan förekomma syrliga öl med eller utan frukt och bär.

I USA finns det en stark trend av att brygga sour beer (suröl), även kallat american wild ale. Alla "medel" är tillåtna såklart. Fatlagring är vanligt och oftast tillsätter bryggaren uppodlade bakteriekulturer tillsammans med jäst som sedan kommer att leva vidare i ekfaten. På sina ställen har man till och med gått så långt – i jakten på belgiska originalet – att man spontanjäser sin vört och låter den kylas ned efter koket i ett kylskepp. För att sedan jäsa och mognadslagra ölet i flera år på gamla ekfat. Precis som en lambic från Pajottenland i Belgien. Men eftersom lambic är ursprungsskyddat får en amerikansk kopia inte kalla sin öl för det. Därför kategoriserar vi in en sådan öl under Övrig syrlig öl.

Rekommenderat: Porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Ju mer lik gueuze-originalet ölet är i denna stil så kan du matcha med exempelvis skaldjur, belgiska musslor eller syrlig getost. Sötare varianter går bra med söta desserter.