Se nya drycker 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

Information till besökare

För tillfället har vi tekniska problem med vår chatt.

Veteöl

Korn är det vanligaste sädesslaget vid öltillverkning. I veteöl använder man också stora delar vete. I tysk veteöl måste minst 50 procent vara vetemalt, men oftast är det mer än så.

I bryggningen används speciella jäststammar som ger veteöl dess typiska smaker av banan och kryddnejlika. Veteöl jäser varmt och de är ofta ofiltrerade, vilket gör ölet grumligt när du häller upp det i glaset. De flesta veteöl är milda, friska och har låg beska.

Tyskland, Belgien och USA är tre länder där det bryggs mycket veteöl, men tillverkning sker även i andra länder. 

I Tyskland kan veteöl heta weizen (vete) eller weissen (vit). Det avgörs av var i landet man är: weizen är namnet i norra Tyskland och weissen i södra. I Belgien är veteöl en populär ölstil. Ofta innehåller ölen en del omältat vete, vlket gör att de kan upplevas lite fylligare och syrligare än tyska veteöl. I USA används amerikansk humle, vilket ger en annorlunda smak. När veteöl kom till USA fick det först namnet white beer.