Se våra nyheter 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

Veteöl

Weizenbock

Weizenbock föddes 1907

Vetebock/weizenbock är en ölstil som bryggdes första gången år 1907 i Bayern. Den kombinerar de jästaromatiska egenskapen hos ljust veteöl med kraftiga maltiga inslag som finns i bocköl, det vill säga starka och mörka lageröl. Resultatet blir ett veteöl med doft och smak av kryddnejlika, banan, torkad frukt och malt. Ofta finns en alkoholarom i ölet då alkoholhalten oftast är mellan 6,5 och 9 %. Ölet är ofta fylligt och alltid varmjäst. Färgen kan variera från gul till brun, beroende på alkoholstyrka och vilken malt som använts. 

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till

Ölet har låg till måttlig beska och kryddig smak. Det gör att salt och fet husmanskost passar till, exempelvis fläsklägg med rotmos, raggmunk med fläsk eller varför inte beer can chicken, smaksatt med veteöl?