Wittbierglas
Veteöl

Witbier

Witbier smaksätts ofta med korianderfrö

Witbier är ett belgiskt veteöl som började tillverkas under medeltiden runt Bryssel. Framförallt de två städerna Louvain och Hoegaarden producerade witbier som var vida känd. Men i och med de industriella lagerölens intåg på ölmarknaden under 1900-talets början försvann många ölstilar. Witbier återkom först 1966 då Pierre Celis åter började brygga en witbier på sitt bryggeri utanför Bryssel.

Numera är det en relativt vanlig ölstil, framförallt i Belgien. Namnet kommer av att vetet som används gör ölet grumligt och nästan vitt i färgen. Till skillnad från tysk veteöl använder man mindre mängd vete och dessutom omältat vete. Ölet smaksätts oftast med korianderfrö och apelsinskal.

Att smaksätta ölet härstammar från tiden innan man använde humle. Då användes en kryddblandning, gruit, för att balansera den söta maltsmaken. I dag smakar witbier friskt och fruktigt, och ihop med vetet och kryddorna får ölet en kryddig och blommig doft.

Rekommenderat: porterglas
6-8°C Serveringstemperatur
Vad passar till?

Wittbier är friskt, syrligt och kryddigt öl med låg beska. Det gör att milda och rätter med krämiga och salta tillbehör, som exempelvis kokt torsk med vit sås, moules frites och sushi passar till.