Brun etikett som det står glutenfri öl på. Suddig bakgrund.

Glutenfri öl

Nästan all öl innehåller gluten då man använder spannmål för tillverkningen av malt. Glutenfri öl får i Sverige innehålla 20 milligram gluten per liter.

Glutenintolerans

Är du känslig mot gluten bör du vara försiktig med, eller avstå från att dricka öl. Grundingrediensen malt kommer från korn och/eller vete (men även råg och havre förekommer i vissa öl). Båda innehåller proteinet gluten – vete i högre utsträckning än korn.

Här hittar du våra öl som är glutenfria

Glutenfri öl inte helt fri

Glutenintoleranta kan reagera på öl eftersom öl görs på spannmål. Det finns glutenfri öl att köpa som inte får hålla en högre glutenhalt än 20 milligram gluten per liter. Den lägre halten kan man få fram genom att använda andra råvaror som ris och majs, eller att spannmålet har behandlats för att avlägsna gluten. Är du riktigt känslig är det bäst att helt undvika drycker där spannmål ingår som råvara. Naturligt glutenfritt öl, (0,0 milligram gluten per liter), är dock ovanligt, då det är svårt att helt utesluta kornmalt när öl tillverkas. De sällsynta undantagen tillverkas istället på hirs eller durra.

Mycket gluten i veteöl

För alla typer av öl kan glutenhalten mätt i mg/l många gånger överskrida 50 milligram gluten per liter. Den verkliga boven i dramat är veteöl, som har avsevärt mycket mer gluten än någon annan öltyp. Där har tester påvisat över 1 000 milligram gluten per liter.

Här hittar du Systembolagets utbud av glutenfritt öl (under 20 milligram gluten per liter) 

Livsmedelsverket skriver om gluten i öl, sprit och mat

Läs mer om vår märkning Glutenfri öl

Om du har funderingar kring gluten och intolerans så är läkare och dietist den bästa källan. 

Glutenfakta

  • Råfruktsöl, alltså öl som delvis bryggs på råvaror som ris, majs och socker, har lägre glutenhalt än helmaltsöl.
  • Nästan all öl innehåller mer än 50 milligram gluten per liter. Veteöl kan däremot ha upp till 1 000 milligram gluten per liter.