Information till besökare

Söndagen den 21 oktober uppdaterar vi systembolaget.se. Det innebär att vissa tjänster stundtals inte kommer vara tillgängliga. Det gäller till exempel möjligheten att beställa dryck eller registrera förfrågan om privatimport.

Lär dig mer om IPA 

IPA står för india pale ale. Och såg ljuset första gången i England i slutet av 1700-talet.

Indiskt påbrå

India pale ale har sitt ursprung därifrån och kom till i samband med den ökade handeln med Indien i slutet av 1700-talet. På grund av den långa seglatsen tillsattes mer humle så att ölen skulle klara hela resan. Ölet var också tvunget att vara alkoholstarkt så man tillsatte även mer malt. Ölens friska och beska smak av citrus och grapefrukt passade bra i Indiens heta klimat.

I dag finns det IPA i olika stilar, en del fruktiga i stilen andra lite mer återhållsamma och med mer drag av malten. Det som är gemensamt är att ölen ska vara relativt besk.

USA en förebild

IPA från USA har blivit ett begrepp och en utpräglad stil. Öl från andra länder som marknadsför sig som IPA har ofta USA-varianterna som förebild. Den amerikanska IPA-stilen har ofta högre alkoholhalt och ännu tydligare beska, än den klassiska engelska stilen.

Double indian pale ale

En IPA kan skilja sig i färgen, från ljust guldfärgad till en mörkare bronsfärgad öl. När bryggaren använder mer malt till samma mängd vatten så får man en alkoholstarkare öl och uppnår även en mer koncentrerad färg.

Förutom IPA finns även DIPA, som står för double india pale ale. Den har en alkoholhalt mellan 7-10 procent jämfört med IPA:ns 5-6 procent.

Double IPA kallas även imperial IPA och har lite kraftfullare smak på grund av alkoholhalten den högre beskan.

Humlesorter i fokus

Humlen är kryddan i ölet och ger beska och bidrar med smak och arom. I USA använder man ofta flera humlesorter när man tillverkar india pale ale, som till exempel cascade, centennial och chinook. Engelsmännen däremot håller sig gärna till den inhemska sorten goldings. Bland Sveriges småbryggerier experimenterar man gärna och humlesorterna varierar.

Men nya humleländer börja visa framfötterna och speglar trenden att uppnå annorlunda smakupplevelser. En ny sort är nelson sauvin från Nya Zeeland. Den ger smak av tropisk frukt och ibland går det att associera till ett vin gjort på sauvignon blanc. Även Sverige förekommer det humleodlingar idag.

Bryggerierna försöker ständigt hitta nya varianter och på senare tid har IPA singel hop blivit allt mer vanlig. Singel hop (humle) betyder att bryggmästaren fokuserar på en humlesort och att namnet sätts på etiketten – precis som vinvärlden har gjort med sina druvsorter i många år.

Black IPA

Väldigt mörka IPA:s och som är humlade med amerikansk humle kallas för black IPA (alternativt india dark ale, dark IPA, india dark ale eller cascadian IPA). Ölen är lik en porter eller stout i färgen, men inte lika fyllig rostad karaktär. Men den är besk och har en fruktig och aromrik smak.