Lär dig mer om veteöl

Veteöl tillverkas till viss del av vete, vilket ger ölet en mild och fruktig karaktär. Veteöl bryggs främst i Tyskland och Belgien, men tillverkas även i andra länder.  

Tysk stil

Den tyska veteölen är ofta lätt till smaken och kan vara allt från ljust gul till mörk och klar till grumlig. Andelen vete till kornmalt varierar, men i Tyskland är den över 50 procent. Det är kombinationen av vetemalt ihop med den speciella jästen som ger veteöl dess karaktär. Veteöl från norra Tyskland går under benämningen weizen (vete) och i södra delarna (Bayern) kallas det för weissen (vit).

Här är några varianter av tyska veteöl:

Mit Hefe, med jäst som ger en grumligt öl. 

Kristall som är en filtrerad ljus veteöl.    

Dunkel som är en mörk variant.

Bock, det vill säga veteöl som är lite mer alkoholstark.

Berliner Weisse, från Berlinområdet som är relativt alkoholsvag, syrlig öl, som ofta blandas med frukt- eller godisessenser, vilket ger en mycket säregen dryck.

Gose, kommer från staden Goslar och är syrlig. Ölen kryddas med salt och koriander.

Belgisk stil

I Belgien är veteöl en av de mest populära öltyperna. Här kallas de biere blanche (franska) eller witbier (flamländska). Oftast innehåller dessa öl en del omältat vete, vilket gör att de ibland kan upplevs som lite fylligare och syrligare än sina tyska kusiner. Dessutom kryddar man gärna veteöl i Belgien med koriander och pomerans, vilket är förbjudet i Tyskland.