Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Julöl

I Sverige har vi bryggt helgöl sedan urminnes tider och redan i de gamla landskapslagarna förekommer ordet julöl.

Julöl, i sin traditionella svenska variant, är ett underjäst lageröl inte helt olikt det mörka, lite sötare öl som har sitt ursprung i Bayern. Då julöl, internationellt sett, mer är en stil än en öltyp, kan man hitta många olika varianter med olika kryddningar och smaktillsatser.

Småbryggerier tar ut svängarna

I dag finns fler bryggerier än på mycket länge och det finns många sorters julöl att välja bland: brittiska överjästa så kallade vintervärmare med en rejäl dos malt och hög alkoholhalt brukar vara populära alternativ. På senare år har det även dykt upp både stout, veteöl och IPA i vintertappning. Ofta är det småbryggerierna som står för de mer udda inslagen när det kommer till julöl.

Winter warmer

Utanför Sverige hittar man ofta liknande variationer på den ölstil som är populär under resten av året – men fylligare och kraftigare, inte sällan kryddad och kanske också något alkoholstarkare. Dubbel- och isbock i Tyskland och belgisk dubbel är några exempel. Det brittiska begreppet "winter warmer" sammanfattar fenomenet ganska väl. 

Julölets historia

Innan ölbryggningen industrialiserades bryggdes all öl hemma på bondgårdarna. Som måltidsdryck drack man ett enklare vardagsöl. Till fest och de stora högtiderna dracks ett starkare öl som var mörkt, fylligt och lite sött. Det hade lång hållbarhet och värmde i vinterkylan. Ölets karaktär passade också bra till dåtidens salta och feta festmat.

Det moderna kommersiella julölet är en skapelse från 1800-talet. Med tiden kom julölet att dala i popularitet, för att till sist helt försvinna och falla i glömska. Spendrups julöl och Falcon julbrygd väckte traditionen ur sin törnrosasömn vintern 1988. Vi har alltså inte druckit julöl så värst länge i modern tid.