Påsköl

Sveriges första påsköl lanserades 1991. Nu finns det desto fler och smakerna, liksom själva ölstilen, är mycket varierande.

Som julöl men ...

Det är svårt att sätta fingret på vad som karaktäriserar ett typiskt julöl och ett typiskt påsköl. Speciellt med tanke på dagens stora utbud och den variation i smaker som erbjuds. Ursprungligen var julölet mörkt, sött och starkt och påskölet följde efter i samma stil.

Här hittar du våra påskdrycker

Med tiden har båda ölstilarna utvecklats till att bli mer komplexa och i dag kan man generellt dela in dem i två grupper: de klassiska som följer ursprunget något sånär och de övriga där bryggmästarens visioner och experimentlusta blir mer påtaglig och avgörande för resultatet. Rent bryggtekniskt är det ingen skillnad på julöl och påsköl.

Skillnad mellan julöl och påsköl?

Påsköl liksom julöl tillhör en mörkare och fylligt maltig ölstil som kan vara kryddig. Påskölen är dock ofta ljusare och alkoholsvagare än julöl. En orsak kanske är att fisk, lamm och ägg är dominerande rätter till påsk där ett lättare öl passar bättre och att vi gillar att dricka lättare drycker på våren. 

Påsköl kan både vara kall- och varmjäst och precis som med julöl är påsköl inte längre bara mörk lager, utan förekommer även som ale och stout. Vid bryggningen använder de flesta bryggerier flera sorters malt med olika rostningsgrad för att få en så komplex och fyllig smak som möjligt. Basmalten bukar däremot vara av ljusare karaktär.

Olika sorters humle

Det är vanligt att amerikanska humlesorter som cascade och amarillo används i den modernare stilen av påsköl. Till de mer traditionella påskölen används ofta europeiska humlesorter som hallertau som gör dem stramare till sin karaktär.

Påskölets historia

Först 1991 introducerades Carlsberg Påskebryg på den svenska marknaden. I Danmark har man bryggt påsköl kommersiellt sedan 1890-talet medan det i Sverige alltså är en betydligt yngre tradition. Det finns ingen tidigare dokumentation om att man skulle bryggt ett speciellt öl till påsk.